Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

10.07.2017. (HINA) - Ministar Štromar prisustvovao otvaranju reciklažnog dvorišta u Varaždinu

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok otvorili su u ponedjeljak u Varaždinu reciklažno dvorište na Motičnjaku vrijednosti 4,5 milijuna kuna 

Reciklažno dvorište je s 43 posto sufinancirao  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 

Potpredsjednik Vlade rekao je da Varaždin ide prema tome da postane zeleni grad, a još će veći pomak na tom putu biti kada Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji potpuno profunkcionira.

'Moramo učiniti sve kako bi Varaždin i sve ostale općine i gradovi sjevera ostali čisti, kako ne bi uništavali okoliš', rekao je Štromar te dodao da Hrvatska napokon ima plan gospodarenja otpadom i vrijeme je da se počnu koristiti financijska sredstva koja nam se nude iz europskih fondova.

'U fondovima ima izuzetno puno novca, a ima i puno projekata što se tiče općina, gradova i županija, također i Hrvatskih voda. Ali zadnje dvije godine nismo mogli koristiti ta sredstva jer je bilo dosta netrpeljivosti oko toga kako bi trebao taj plan izgledati, tko će biti nositelj, kako će se realizirati. Sada smo uredili ministarstvo i mislim da neće biti tih problema, da ćemo početi funkcionirati kao svaka normalna država i da ćemo koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju', izjavio je Štromar u Varaždinu, gdje je s ministrom Ćorićem i gradonačelnikom Čehokom otvorio reciklažno dvorište u blizini istočnog ulaza u grad.

Čehok je rekao da Varaždin dosad nije imao takvo reciklažno dvorište.

'Nažalost, i u Hrvatskoj ih je premalo. Ovo će omogućiti svim našim građanima da se više ne moraju brinuti kamo će s baterijama ili limenkama od boje koja se sasušila, ili s glomaznim otpadom iz kuća, primjerice namještajem, ili s 200 kilograma građevinskog otpada ako netko preuređuje stan', rekao je gradonačelnik, ističući da je za građane zbrinjavanje otpada u reciklažnom dvorištu besplatno.

Čehok je najavio gradnju sortirnice otpada na susjednom zemljištu, s obzirom na veličinu grada još jednog reciklažnog dvorišta ili moguće varijante - 'mobilnoga reciklažnog dvorišta' te kompostane. Gradonačelnik Varaždina rekao je kako vjeruje da će se s Ministarstvom zaštite okoliša do kraja godine dogovoriti model zbrinjavanja više od stotinu tisuća tona baliranog otpada odloženog na južnom ulazu u grad, što je preduvjet da Varaždin postane zeleni grad.

U varaždinskome reciklažnom dvorištu građani mogu ostaviti 50-ak vrsta otpada koji je propisan Pravilnikom o gospodarenju otpadom, o čemu će ih dodatno izvijestiti iz Čistoće, komunalnog poduzeća koje njime upravlja. 

 

 
Ispiši stranicu