Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Subvencioniranje stambenih kredita

Javno savjetovanje o Prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja završeno je 12. siječnja 2017. godine te je u tijeku prikupljanje mišljenja tijela državne uprave na prijedlog Zakona, a nakon čega slijedi izrada konačnog prijedloga Zakona koji će biti upućen na Vladu a potom i u Hrvatski sabor na donošenje. Prema prijedlogu Plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, upućivanje u proceduru Vladi RH planira se u I kvartalu 2017. godine.

Za očekivati je kako će Zakon o subvencioniranju stambenih kredita stupiti na snagu u drugoj polovini 2017. nakon čega Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) putem javnog poziva najpovoljnije odabrati banke te popis istih objaviti na internetskim stranicama. Zahtjeve za stambene kredite zajedno sa zahtjevom za subvencioniranje stambenog kredita će se predavati bankama u kojim se podiže kredit. O početku subvencioniranja kredita APN će obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama.   

Predloženim Zakonom želi se, prije svega, omogućiti građanima Republike Hrvatske da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće, odnosno gradnjom kuće. Naime, kupac koji podiže stambeni kredit prema predloženom Zakonu ima povoljnost da bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita iznosi do najviše 3,75% na godišnjem nivou. Osim toga, iznos mjesečnih obroka koje kupac plaća banci u prve četiri godine iznosi 1/2 ukupnog iznosa obroka jer 1/2 iznosa ukupnog obroka plaća banci Republika Hrvatska putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i to unaprijed za tekuću godinu. Na taj način kupcu se olakšava otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine.

Ovisno o cijenama željenih nekretnina procjenjuje se kako će sufinancirati kupnja između 1500 do 2000 nekretnina, a prema prijedlogu Zakona subvencionirat će se stambeni kredit do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100.000 eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru.

13.12.2016.-12.01.2017. - Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
Ispiši stranicu