Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

17.02.2017. - Ministar Kuščević na obilježavanju početka izgradnje Galenskog laboratorija u Dugopolju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je kamen temeljac za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-Dalmatinske županije u Dugopolju. Uz predsjednika Vlade svečanosti su pisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenje Lovro Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić.
 
 
 
Predsjednik Vlade zahvalio je svima koji su pokazali poduzetnost i prepoznali nove mogućnosti razvoja onoga čime Dalmacija obiluje, a to je ljekovito bilje, te je naglasio važnost ovoga projekta i za Sveučilište i za gospodarstvo Dalmacije.
 
'Cijenim trud koji su uložili prethodnici župana Zlatka Ževrnje, i Ante Sanader i moj Hvaranin Kruno Peronja, koji se svojedobno angažirao na objedinjavanju svih ljekarni u Splitsko-dalmatinskoj županiji', kazao je predsjednik Vlade i dodao: 'Mislim da je ovaj projekt vrijedan ne samo stoga što je ukupna procijenjena vrijednost sada 70 milijuna kuna, na preko tri i pol tisuće bruto kvadrata koji će ovdje biti izgrađeni, nego ponajviše stoga što će to biti mjesto rada i angažmana sedamdesetak ljudi. Sve je to u ovom kraju gdje je Zlatko Ževrnja, i kao načelnik, i kao župan, pokazao kako Dugopolje na najbolji mogući način koristi svoje prednosti, ovdje na izlazu s autoceste prema Splitu. Otvorilo je i novu fazu razvoja grada Splita i okolice i uopće razvoja Splitsko-dalmatinske županije. To je prepoznato diljem Hrvatske. Uzor ste mnogim drugim općinama i gradovima koji bi sigurno željeli da su imali ovakav razvoj u proteklih dvadesetak godina. S aspekta Vlade Republike Hrvatske, naravno da nam je drago podržati ovakvu inicijativu na županijskoj i općinskoj razini. Dobro je da Dalmacija uz sjeverniji dio Jadrana i Hrvatske ima ovakav laboratorij i vjerujem da će poduzetni duh pridonijeti još boljem gospodarskom rastu i razvoju Splitsko-dalmatinske županije. To se uklapa u pozitivne ocjene koje dobivamo ne samo od naših institucija, već i od međunarodnih, koje govore da je Hrvatska na dobrom putu. I zato svaka inicijativa ovog karaktera zavrjeđuje osobitu i zahvalnost i potporu i na tome će Vlada Republike Hrvatske ustrajati', naglasio je predsjednik Vlade Plenković te na kraju čestitao svima koji su u njoj sudjelovali.
 
Vrijednost ove investicije iznosi preko 70 milijuna kuna. Trenutno izvođeni građevinski radovi tek su prva faza izgradnje Galenskog laboratorija, a njihova vrijednost iznosi 6.820.394,88 kuna. Početak druge faze izgradnje predviđen je za osam mjeseci. Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije djeluje kao javna ustanova s desetljećima dugom tradicijom u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Financira se isključivo iz prihoda ostvarenih na tržištu. Zapošljava preko 240 zaposlenika te djeluje na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, u kojima broji 36 ljekarničkih jedinica i depoa.
 
Nakon svečanosti polaganja kamena temeljca, predsjednik Vlade odgovorio je na upit novinara o jučerašnjoj odluci Vlade u vezi s izgradnjom Pelješkoga mosta: 'Jučer smo donijeli odluku koja je preduvjet da se ide za sufinanciranjem Pelješkoga mosta, tako da se većina sredstava dobije iz fondova Europske unije i da se cestovno poveže jug Hrvatske s ostalim dijelom Hrvatske. Ono za što odgovaram je aktivnost ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju s ostalim dijelovima Hrvatske. Budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj županiji, jasno je koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i na granicu s Bosnom i Hercegovinom, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča, dokle je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone.'

Izvor: https://vlada.gov.hr/

 
Ispiši stranicu