Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

10.02.2017. - Ministar Kuščević otvorio završnu konferenciju Strategija 2.0 u okviru projekta BUILD UPON

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević otvorio je završnu konferenciju Strategija 2.0 u okviru projekta BUILD UPON, gdje je sve prisutne upoznao i sa rezultatima tek zatvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada'. Istaknuo je zadovoljstvo velikim odazivom upravitelja i predstavnika stanara koji su se javili na natječaj.

 
 
U pozdravnom govoru ministar Kuščević se osvrnuo i na važnost projekta BUILD UPON namijenjenog za kreiranje i implementaciju dugoročnih nacionalnih strategija za dubinsku energetsku obnovu postojećih zgrada prema principima zelene gradnje.
 
U studenom 2016. godine, stupio je na snagu globalni, pravno obvezujući Pariški sporazum o klimatskim promjenama. EU sada mora dodatno podići svoje ambiciozne ciljeve, a jedan od najvećih zajedničkih izazova je obnova europskog fonda zgrada koji daje najveći udio u zbroju svih ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova na koje su se zemlje obvezale. Ovo je veliki međunarodni diplomatski uspjeh i vrlo važan zajednički korak naprijed. Europa zahtijeva, u skladu s Direktivom o energetskoj učinkovitosti, od svake države članice pripremanje svojih nacionalnih dugoročnih strategija za energetske obnove postojećih zgrada, prema vrlo visokim standardima energetske učinkovitosti.
 
BUILD UPON je projekt suradnje 13 europskih zemalja na području energetske obnove zgrada: Italija, Španjolska, Turska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Slovačka, Švedska, Irska, Finska, Slovenija, Latvija te Hrvatska.

Zagreb, 10. veljače 2017. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
 
 
Ispiši stranicu