Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

09.01.2017. - Završena prva faza velike reforme spajanja katastra i zemljišnih knjiga

U 2016. godini završena je prva faza velike reforme spajanja katastra i zemljišnih knjiga - na teritoriju Hrvatske uspostavljen je Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

Tijekom 2016. u taj su sustav uključene zemljišne knjige i katastri Dalmacije i Istre te Karlovačke, Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske županije i Grada Zagreba. Najveći dalmatinski područni ured za katastar za Splitsko-dalmatinsku županiju u zajednički je sustav ušao u svibnju, a Grad Zagreb kao najveći i najkompleksniji sustav u nj je ušao krajem 2016. Uključivanjem Grada Zagreba završen je dugogodišnji proces stvaranja zajedničkog informacijskog sustava.

Inače, Vlada Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, od 2003. godine provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra skraćenog naziva - Uređena zemlja. Moderniziranjem oba sustava (katastra i zemljišnih knjiga) omogućen je brži i jednostavniji proces registracije nekretnina i prava nad njima.

Više informacija o ZIS-u pročitajte OVDJE
 
Ispiši stranicu